Review

24.05.2023

Review: Heat: Pedal to the Metal

Heat: Pedal to the Metal is iets buitengewoons. Het is een tafelracespel met een echt gevoel van halsbrekende snelheid. De ontwerpers hebben dit bereikt door middel van zowel geniale deck-building mechanismen als slimme versnellingsmechanismen die het speelproces versnellen. Heat is misschien wel het beste racebordspel ooit ontworpen en overtreft zowel recente uitblinkers als doorgewinterde klassiekers.

Het spel speelt zich af tijdens de Grand Prix in de jaren 1960, met een slimme focus op handbeheer als kern van het ontwerp. Elke speler kiest een deel van zijn hand om te gebruiken voor beweging in elke ronde. Het aantal kaarten dat je kunt spelen, wordt beperkt door je huidige uitrusting. Dus als je in de tweede versnelling rijdt, speel je twee kaarten. Bij de derde versnelling speel je er drie, enzovoort. Tel de waarden van de kaarten bij elkaar op en dit bepaalt hoeveel vakjes je auto vooruit schiet op het circuit. Wil je verder komen? Schakel dan naar een hogere versnelling, zodat je meer kaarten kunt spelen en met volle vaart over de weg kunt scheuren.

Doel van het spel

In Heat nemen spelers deel aan een race, waarbij ze hun raceauto een vast aantal rondes over het circuit sturen. Aan het begin van elke ronde hebben ze de mogelijkheid om van versnelling te wisselen. De versnelling bepaalt hoeveel kaarten een speler in die ronde mag spelen. De totale waarde van deze kaarten bepaalt de snelheid van de auto en hoeveel vakjes deze vooruit gaat op het circuit, terwijl de spelers strijden om een betere positie te veroveren. Het feit dat je dit racespel speelt, laat zien dat je een voorliefde hebt voor snelheid, en daarom zul je kaarten met hoge waarden snel en vaak spelen.

Echter, snelheid alleen is niet genoeg om te winnen, want als je de snelheidslimiet in de bochten overschrijdt, zal je auto oververhit raken en het risico lopen om uit de bocht te vliegen. Het is belangrijk om je snelheid onder controle te houden en goed voor je motor te zorgen als je een plek op het podium wilt bemachtigen!

Spelverloop

Heat bestaat uit meerdere ronden. In elke ronde voeren de spelers de volgende stappen uit:

1. veranderen van versnelling

Kijk in welke  versnelling je auto staat en beslis of je een versnelling hoger of lager wilt schakelen.
Je kunt ook twee versnellingen hoger of lager schakelen, maar daarvoor moet je 1 Heat betalen.

2. kaarten spelen

De huidige versnelling bepaalt hoeveel kaarten je uit je hand mag spelen. In eerste versnelling mag je 1 kaart spelen, in tweede versnelling 2, enzovoort. In deze stap mag je alle soorten kaarten, behalve Heat-kaarten, spelen. Leg de 1-4 kaarten die je speelt gedekt in je speelgebied.

3. auto verplaatsen

Draai de kaarten in je speelgebied open en tel de waarden op om je snelheid te bepalen. Zet je raceauto evenveel velden vooruit op het circuit.
* Je kunt andere raceauto’s altijd inhalen, ook al zijn alle vakjes voor je bezet. Als je auto na verplaatsing echter eindigt op een veld waarvan alle vakken al zijn bezet door andere raceauto’s, word je gehinderd en moet je je auto op het eerste veld met een vrij vak achter die auto’s zetten.
* Als 2 auto’s naast elkaar staan, ligt de auto het dichtst tegen de circuitrand voor de andere auto in de race.

4. Adrenaline
Geldt alleen als je je auto deze ronde als laatste verplaatst (of als één van de laatste 2 in een race met 5 of meer auto’s).
Adrenaline helpt de laatste speler elke ronde vooruit. Het is geen stap op zichzelf, maar biedt de speler extra symbolen in de volgende stap (Reactie). Hij mag zijn auto 1 veld extra vooruitzetten door zijn snelheid met 1 te verhogen en/of ontvangt 1 afkoeling extra.

5. Reactie
In deze stap kun je beschikbare symbolen in willekeurige volgorde activeren. In het basisspel beschikken de spelers over de symbolen van hun huidige versnelling (Boost en/of Afkoeling) en Adrenaline als de speler laatst in de race is.

6. Slipstream
Geldt alleen als je op dit moment naast of achter een andere auto staat.
Slipstream is mogelijk als je naast een andere auto eindigt of op een veld achter een auto of auto’s. Als je slipstream toepast, zet je je auto 2 velden vooruit. Je kunt slechts eenmaal per beurt slipstream toepassen en indien alle velden reeds bezet zijn plaats je je auto in het eerste beschikbare veld achter de hinderende auto’s.

7. Bochtcontrole
Geldt alleen als je een bochtmarkering passeert in deze ronde.
Als je op een bepaald moment in je beurt een bochtmarkering passeert, moet je controleren of je totale snelheid deze ronde de snelheidslimiet voor die bocht niet overschrijdt.
* Als je totale snelheid voor deze ronde gelijk aan of lager dan de snelheidslimiet is, gebeurt er niets.
* Anders betaal je evenveel Heat als het verschil tussen je totale snelheid en de snelheidslimiet.

Uit de bocht vliegen
Als je de Heat voor je overdreven snelheid niet kunt betalen, geef je alle Heat die je hebt af en vlieg je uit de bocht:
* Zet je auto terug op het eerste beschikbare veld voor de bochtmarkering waar je uit de bocht vloog.
* Neem 1 stresskaart extra in je hand als je in eerste of tweede versnelling rijdt, of 2 stresskaarten als je in derde of vierde versnelling rijdt.
* Zet je versnellingspion op de eerste versnelling.

8. Leg kaarten af
Je mag kaarten uit je hand afleggen als je ze niet wilt bewaren voor latere ronden. Leg de kaarten open op je aflegstapel.

9. tot 7 kaarten trekken

Neem alle kaarten uit je speelgebied en leg ze op je aflegstapel.
Trek nieuwe kaarten tot je er 7 in je hand hebt. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

De stappen 1, 2, 3 en 9 zijn verplichte stappen, elke speler voert deze stappen elke ronde uit. De stappen 4 tot en met 8 tijdens het verplaatsen van de auto hangen af van de omstandigheden en de spelers voeren ze slechts af en toe uit.

Expertspel en Kampioenschap

Naast het boekje met de basisspelregels, vind je in de doos ook een boekje met de extra regels voor een expertspel of kampioenschap. Hierin ontdek je getunede auto’s, legendarische coureurs voor zowel een solospel als een spel met meerdere spelers, en spelregels in verband met weer- en wegomstandigheden. Deze regels en modules kun je één voor één toevoegen als je vertrouwd bent met het basisspel om nieuwe uitdagingen te creëren. Of speel een volledig raceseizoen door al die boeiende spelvarianten te combineren in een heus kampioenschap. Voor wie heel competitief is en een nieuwe uitdaging zoekt, is er de modus Toernooi.

Einde van het spel

Je wint de race door als eerste over de finishlijn te rijden na het opgegeven aantal ronden op het speelbord. Als 2 of meer auto’s in dezelfde ronde over de finishlijn komen, wint de speler van wie de auto het verst vooruit staat (op het vak het dichtst bij de circuitrand als er 2 auto’s naast elkaar eindigen).
* Je kunt nooit slipstream toepassen om over de finishlijn te komen en ook niet voorbij de finishlijn.
* Negeer snelheidslimieten in bochten voorbij de finishlijn, verplaats je auto gewoon zo ver je kunt.

Aan het einde van de ronde zetten de spelers alle auto’s die voorbij de finishlijn eindigden, in volgorde op de Eregallerij op het speelbord. Speel daarna door tot alle auto’s over de finishlijn zijn gereden.

Wat vinden wij van Heat: Pedal to the Metal?

Wij hebben met smart zitten wachten op dit spel, en dat was niet voor niets! Al vanaf het eerste spel waren we verkocht en wilden we steeds weer opnieuw spelen.
Heat is een spannend bordspel dat racefanaten en liefhebbers van strategische spellen opwindende momenten biedt. Het spel combineert elementen van racecompetitie, tactische besluitvorming en risicobeheersing om spelers een meeslepende en uitdagende ervaring te bieden.

Een van de eerste dingen die opvalt aan Heat is het fraaie ontwerp van het speelbord en de componenten. Het bord toont een gedetailleerde racebaan met bochten, rechte stukken en obstakels, waardoor een realistische en levendige racesfeer ontstaat. De miniaturen van de racewagens zijn prachtig vormgegeven en voegen een tastbaar element toe aan het spel.

Het spelmechanisme van Heat is goed doordacht en biedt een goede balans tussen strategie en geluk. Spelers moeten hun bewegingen zorgvuldig plannen, rekening houdend met de positie van andere spelers en de obstakels op de baan. Ze moeten slim gebruik maken van hun actiekaarten, die speciale vaardigheden en boosts bieden, om een voorsprong te krijgen of hun tegenstanders te hinderen.

Een ander interessant aspect van Heat is het banden- en brandstofsysteem. Spelers moeten strategisch omgaan met hun banden en brandstofvoorraden, aangezien te veel agressief rijden kan leiden tot slijtage van de banden en een gebrek aan brandstof. Dit voegt extra diepgang toe aan het spel, waarbij spelers constant moeten afwegen tussen snelheid en het behoud van hun middelen.

De spelervaring van Heat is dynamisch en vol actie. De races zijn spannend en kunnen leiden tot intense confrontaties tussen spelers. Het spel houdt spelers voortdurend betrokken en geïnvesteerd, met een goede mix van strategische planning en snelle beslissingen.

Een ander positief aspect van Heat is de hoge herspeelbaarheid. Het spel biedt verschillende racebanen en racewagens om uit te kiezen, evenals verschillende spelmodules waaronder een Toernooimodus en verschillende uitdagingen. Dit zorgt ervoor dat elke speelsessie fris en uniek aanvoelt.

Al met al is Heat een uitstekend bordspel voor liefhebbers van racespellen en strategische spellen. Het biedt een meeslepende en opwindende ervaring met prachtige componenten en uitdagende gameplay. Of je nu een doorgewinterde racefan bent of gewoon op zoek bent naar een spannend bordspel, Heat is zeker een aanrader!

 

Koop Heat hier!